Denumirea științifică:  Withania somniferum

Clasificare botanică: Solanaceae

Descrierea botanică: Această specie este un arbust scurt, fraged, care crește 35-75 cm înălțime. Ramurile tomentose se extind radial de la o tulpină centrală. Frunzele sunt de culoare verde plictisitor, eliptice, de obicei până la 10–12 cm lungime. Florile sunt mici, verzi și în formă de clopot. Fructul copt este portocaliu-roșu.

Actiuni: sedativ, antispastic, anticonvulsivant, tonic nervos, diuretic, astringent, nutritiv, intineritor, antiinflamator, cardioprotector, hipotensiv, adaptogen, antioxidant, afrodisiac, imunomodulator, echilibrant tiroidian.

Părțile utilizate: radacina

Substanțe active: Principalii constituenți fitochimici sunt withanolidele – care sunt lactone triterpenice – withaferin A, alcaloizi, lactone steroidiene, tropină și cuscohigrină. Au fost izolate aproximativ 40 de withanolide, 12 alcaloizi și numeroase sitoindozide. Withanolidele sunt similare structural cu ginsenozidele Panax ginseng, ceea ce duce la un nume comun pentru W. somnifera, „ginseng indian”.

Indicatii terapeutice: 

Mental si emotional: Adaptogen; modifică efectele nocive ale stresului asupra minții și corpului. Dă naștere clarității minții. Excelent pentru stres, anxietate, depresie, surmenaj, atacuri de panică, epuizare nervoasă și insomnie. Folosit pentru probleme de comportament, memorie și concentrare slabe, ADHD și probleme asociate cu abuzul/dependența de droguri. Folosit pentru problemele asociate cu bătrânețea, cum ar fi pierderea energiei și a forței musculare, artrita și insomnia.

Sistemul respirator: îmbunătățirea imunității și antimicrobiene; crește rezistența la infecții.

Sistemul Imunitar: Antiinflamator pentru probleme articulare. Reduce daunele radicalilor liberi si incetineste procesul de imbatranire. Întărește imunitatea; utilizat pentru deficiență imunitară cronică, fibromialgie, HIV, probleme autoimune precum SM, spondilită anchilozantă, lupus și artrita reumatoidă. Mai inhibă creșterea cancerelor. Sprijină sistemul în timpul chimioterapiei și radioterapiei.

Avertizări:  Ashwagandha este un supliment sigur pentru majoritatea oamenilor, desi efectele sale pe termen lung sunt necunoscute.
Radacina de ashwagandha pare a fi sigura si eficienta pentru gestionarea anumitor conditii de sanatate, inclusiv stresul, anxietatea si insomnia.
Nu este indicata femeilor insarcinate si celor care alapteaza, barbatilor cu cancer de prostata sau celor care administreaza anumite medicamente, cum ar fi benzodiazepine, anticonvulsivante, barbiturice.
Unele reactii adverse au fost raportate la persoanele care administreaza suplimente cu ashwagandha, inclusiv disconfort gastro-intestinal superior, somnolenta si diaree.
In plus, ashwagandha poate afecta tiroida si poate creste nivelul de hormon tiroidian T4 asa ca cei cu boala tiroidiana ar trebui sa consulte un medic specialist endocrinolog inainte de administrare.

Bibliografie:

https://medlineplus.gov/druginfo/natural/953.html

Herbal Remedies for everyday living, Anne McIntyre, editura Bounty Books, 2015

https://ro.wikipedia.org/wiki/Withania_somnifera

Afișez singurul rezultat

Forte Stress 24h, 15 comprimate

46,11 lei