Coacaz negru
Denumire știintifică: Ribes nigrum
Clasificare botanică: Coacăz negru
Coacăzul negru crește sub formă de tufe de 1 – 2 m înălțime. Fructele acestei plante, de tip bacă, sunt grupate în ciorchini și sunt boabe zemoase sferice cu gust acrișor, de culoare închisă, care au un diametru de 6 – 11 mm, fiecare fruct conținând mai multe semințe.
Descrierea botanică:
Coacazul-negru este un arbust care face parte din genul Ribes, familia Grossulariaceae.
Coacazul-negru este unul dintre cele mai folosite macerate in gemoterapie, in suplimente alimentare sau in medicina alternativa in general.
Stimulant suprarenal:
Coacăzele negre au o activitate de reglare și stimulare a glandelor cortico-suprarenale. Stimuleaza in mod deosebit productia de cortizon natural, proprietate care ii confera cele mai multe beneficii. Este considerat un adaptogen, va ajuta organismul sa se adapteze in situatii stresante, si mai general creste rezistenta generala a organismului intr-o situatie neobisnuita. Stimulează metabolismul general fiind deosebit de revigorant și euforic.
Antiinflamator:
Prin stimularea productiei de cortizol, Coacazul-negru actioneaza asupra fazei inflamatorii primare la toate nivelurile: articulatiilor, pielii, respiratorii, digestive, urinare sau mucoase. Flavonoidele totale ale mugurilor au, de asemenea, un efect inhibitor asupra procesului inflamator.
Imunostimulant:
Maceratul de muguri de coacaz-negru ajuta la stimularea metabolismului general prin actiunea sa asupra cortexului suprarenal, si astfel ajuta la stimularea imunitatii, mai ales dupa un episod de stres sau oboseala intensa.
Antialergic:
Prin stimularea producerii de cortizol sanguin, maceratul de muguri de coacaz-negru reduce reactia inflamatorie cauzata de reactiile alergice. De asemenea, conține flavonoide care vor inhiba eliberarea de histamine.
Drenaj:
Maceratul de muguri de coacaz-negru actioneaza asupra rinichilor dar si asupra celorlalte emunctorii (tiroida, ficat etc.) pentru a facilita eliminarea toxinelor din organism. Este capabil să curețe întregul organism și, astfel, ajută la lupta împotriva efectelor secundare ale moleculelor cu o anumită toxicitate.
Avertizări:
Desi este un preparat natural din plante si in principiu se adreseaza intregii familii sunt si cateva exceptii: bebelușii sub 3 ani și a femeile însărcinate sau care alapteaza, din cauza prezenței alcoolului în macerat. Nu luați noaptea, poate avea efect tonic. A nu se utiliza în caz de hipertensiune arterială. Ai grijă, coacăzele negre sunt asemănătoare cortizonului.
.
Este o plantă care îşi are începutul istoric în Evul Mediu. Arbustul nativ din Europa a fost cultivat în grădinile mănăstirilor pentru proprietăţile sale de vindecare. Fructele au fost folosite pentru a realiza o băutură care stingea setea în zilele călduroase de vară, dar şi ca remediu pentru febră şi răceli. Coacăzul negru se întâlneşte în Europa Centrală şi de Est, atât cultivat, cât şi sălbatic. Planta creşte spontan în păduri şi la şes. Astăzi, coacăzele negre sunt cultivate şi în ţări precum Noua Zeelandă, Chili sau Zimbabwe. În medicina populară, coacăzul negru a fost folosit împotriva unor boli cum ar fi gută, reumatism, scorbut şi angină. Una din primele dovezi scrise a fost furnizată de Hildegard von Bingen (1098 – 1179) care recomanda coacăzele negre sub formă de unguent pentru efectul lor terapeutic eficient împotriva gutei şi muşcăturilor de insecte. În mod tradiţional, infuzia de coacăze se utiliza pentru consolidarea sistemului imunitar al organismului. În secolul al XVI-lea, botanistul şi medicul Tabernaemontanus (Jakob Dietrich, 1520 – 1590), cunoscut drept „părintele botanicii germane”, descrie efectele curative ale coacăzului negru în cartea sa „News Kreuterbuch” (tipărită pentru prima dată în 1588, cuprinde ilustraţii şi informaţii despre peste 3000 de plante).