Ginkgo Biloba
Denumire știintifică: Ginkgo biloba
Clasificare botanică: Face parte din familia Ginkgoacees
Arborii, cu înălțimea de până la 30-40 m, au coroana bogată. Sunt arbori dioici adică pe un exemplar se găsesc doar flori masculine sau feminine, deci arborii sunt fie masculini fie feminini. Frunzele având formă de evantai sunt pețiolate, bilobate, având o nervațiune dihotomică. Toamna frunzele se îngălbenesc și cad (frunze caduce). Culoarea lor devine galbenă cu nuanțe extrem de atrăgătoare, fapt ce face ca în parcurile unde este cultivat arborele aceste frunze să fie folosite în scop ornamental, fiind presărate printre ornamentațiile florale. Sămânța de ginkgo biloba este un fel de sâmbure pietros, învelit într-o materie vegetală cărnoasă, semănând cu corcodușele dar având coada mai lungă. Pulpa fructelor degajă un miros dezagreabil datorat acidului butiric prezent în compoziția sa, asemănător untului râncezit.
Substanțe active:
Flavone de tipul esterilor 3-glucozid, 3 rhamnozid, 3 rutozid quercetol-ului, kämpferol-ului, luteol-ului, bilobetol, ginkgetol, proantociani, diterpene polilactonice denumite și ginkgolide de tipul A, B, C, J, M. Majoritatea principiilor active se găsesc în mugurii foliari
Ce rol terapeutic are ginkgo biloba in organism si ce efecte are?
CIRCULAȚIE
Ginkgo acționează pe mai multe niveluri asupra circulației. Reglează permeabilitatea capilarelor, favorizează fluidificarea, crește rezistența membranelor arteriale, stimulează regenerarea pereților capilarului și luptă împotriva inflamației acestora. Pe scurt, constituie un tonic venos, arterial si limfatic. Acțiunea sa este destul de direcționată asupra microcirculației pe care o îmbunătățește, dar și asupra circulației generale. Acest lucru permite o mai bună irigare a organelor, în special a organelor de simț și a extremităților. Acțiunea sa decongestionantă este utilă în simptomele sindromului premenstrual. Acțiunea sa atât asupra circulației, cât și asupra antioxidantă este, de asemenea, benefică pentru creier. Ginkgo poate fi astfel util în cazurile de tulburări de memorie sau de concentrare, în cazuri de demență senilă, tulburări psihice, anxietate etc.
ANTIOXIDANT
Ginkgo Biloba este bogat în flavonoide, molecule antioxidante care luptă împotriva impactului radicalilor liberi. Acționează astfel ca un agent anti-îmbătrânire celular atât la nivel membranar, cât și la nivel molecular. Cuplat cu acțiunea sa circulatorie, acest lucru face ca mugurii de Ginkgo să macereze maceratul pentru vârstnici prin excelență.
ANTIINFECȚIONS IMUNOMODULATOR
Maceratul din muguri de Ginkgo Biloba ajuta la lupta impotriva infectiilor si promoveaza sau chiar regleaza functionarea sistemului imunitar. În special, își moderează reacțiile, în cazul unei inflamații de exemplu, sau al unei reacții alergice.
CONTROLUL ZAHĂRULUI IN SÂNGE
Flavonoidele prezente în Ginkgo cresc eliberarea de insulină de către celulele Langerhans ale pancreasului și normalizează diabetul moderat. Acest lucru ajută, de asemenea, la lupta împotriva anumitor efecte secundare cauzate de diabet.
Avertizări
Maceratul de muguri de Ginkgo biloba este autorizat pentru întreaga familie, cu excepția bebelușilor sub 3 ani și a femeilor însărcinate sau care alăptează.
Nu se recomanda in cazul tratamentului anticoagulant sau antidepresiv. Persoanele cu hemofilie sau care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale nu ar trebui să folosească nici acest macerat de muguri.
Ginkgo biloba este o adevărată fosilă vie. De ce ? Pentru că este singura specie supraviețuitoare din genul său Ginkgo, dar și din familia sa Ginkgoacées. Ar fi fost pe Pământ de mai bine de 300 de milioane de ani și ar fi rezistat în anumiți munți asiatici înainte de a fi mutat în toată lumea. Istoria mai spune că ar fi supraviețuit exploziei bombei atomice de la Hiroshima în 1945. Fiind capabil să trăiască mai mult de 2000 de ani și să ajungă la 40 de metri înălțime, Ginkgo biloba își datorează rezistența incredibilă compoziției sale bogate de molecule antiinflamatorii, anti-oxidanti. Si-a câștigat funcțiile sale majore astăzi: antioxidant și circulator.