Ienupar
Denumire știintifică: Juniperus communis L
Clasificare botanică: Conifer ce face parte din familia Cupressaceae
este un conifer care aparține genului Juniperus din familia Cupressaceae. Semintele protejate de un invelis suculent care nu sunt fructe deoarece coniferele nu fac fructe(boabe mari, negre, zbârcite) se utilizează în bucătărie drept condiment.
Substanțe active:
Fructele de ienupăr conțin: uleiuri volatile (cupinen, sabinen, borneol, camfor), substanțe amare (juniperina), acizi organici (gliceric, ascorbic, acetic, malic, formic), antociani, rezine.
Ce rol terapeutic are ienuparul in organism si ce efecte are?
DIURETIC
DRENOR
DEPURATIV
Macerat de muguri de ienupăr și un excelent drenator hepatic. Are o actiune versatila care ii permite sa elimine toate tipurile de deseuri, fie chimice sau nu. Are o dublă acțiune: tonifică și curăță ficatul supraîncărcat și suferind. Această dublă acțiune se exercită și asupra rinichilor. Crește producția de urină, ceea ce face posibilă reducerea nivelului de acid uric și uree și de a favoriza evacuarea excesului de apă din țesuturi. Prin drenarea toxinelor, Ienupărul îmbunătățește calitatea sângelui și previne apariția anumitor afecțiuni cardiovasculare. Acțiunea sa este așadar destul de specifică ficatului și rinichilor, dar se extinde asupra sistemelor osteo-articular, digestiv și sanguin. Eliminarea toxinelor poate provoca unele neplăceri, este de preferat să se folosească maceratul de mugure în doze crescătoare.
ANTIINFLAMATOR
Actiunea antiinflamatoare a Ienuparului este direct legata de actiunea sa drenanta. Anumite reacții inflamatorii sunt într-adevăr legate de o supraîncărcare metabolică, care poate provoca tulburări reumatice care pot fi ameliorate cu Ienupăr. Acesta din urmă are și o acțiune antiinflamatoare asupra ficatului, organul său țintă.
HIPOGLICEMIANT
Puternic stimulant si drenator al ficatului si rinichilor, Ienuparul intervine in metabolismul grasimilor dar si al zaharului intr-o mai mica masura. Poate fi astfel utilă persoanelor supraponderale, în cazurile de obezitate și ca remediu temporar pentru diabetul de tip 2. Este considerat uneori ca un extract de slăbit.
Avertizări
Maceratul de muguri de ienupăr este autorizat pentru întreaga familie, cu excepția bebelușilor sub 3 ani și a femeilor însărcinate. Solicitați sfatul medicului în caz de probleme semnificative ale rinichilor, insuficiență renală.
În funcție de tip, fructele de ienupăr cresc pe un copac columnar sau arbust mai mic. Planta era deja cunoscută în antichitate, dar aroma fructelor sale a devenit populară abia în secolul al XV-lea. Deși ienupărul face parte din flora endemică din America de Nord și Asia, acesta este răspândit în special în țările alpine și este utilizat în preparatele naționale ale acestor țări. În prezent, majoritatea boabelor de ienupăr recoltate provin din culturi sălbatice din Ungaria, Italia și Croația. Conținutul de ulei esențial depinde de originea ienupărului: Cu cât cultivarea se face mai în sud, cu atât mai mare este conținutul de ulei esențial din boabe.