Denumirea științifică: Betula pendula Roth
Clasificare botanică: Mesteacanul face parte din familia Betulaceae

Descrierea botanică: Coaja tuturor soiurilor de mesteacăn prezintă aceeași caracteristică: este marcată de dungi fine, orizontale, iar coaja este subțire, de consistența unei hârtii fine, și se rupe în fâșii în mod natural. Coaja conține multe rășini și are un pigment care dă numele diverselor soiuri de mesteacăn: roșu, alb, negru și galben. Mugurii apar primăvara devreme și cresc până la începutul verii. Toți mugurii frunzelor cresc lateral; nu există mugure terminal. Lemnul tuturor speciilor de mesteacăn este fin, cu granulație mică, cu textură mătăsoasă și care poate fi șlefuit fin. Ca lemn de ars, valoarea sa este dintre cele mai bune.

Frunzele variază de la un soi la altul, dar puțin. Acestea sunt alternante, dințate, cu vinișoare ca o pană, cu codiță. Apar în perechi, dar nodul de inserție al pețiolului frunzelor formează mici tulpinițe laterale, care se vor transforma în crengi.

Forme și preparate: macerat gemoterapic, extract, granule, tincturi.

Părțile plantei utilizate: mladite, frunze, scoarta, seva

Substanță activă: Derivati flavinici (hiperozida, cvercetol, cvercitrozida), saponozide triterpenice, acid betulinic.

Indicatii terapeutice: Antiinflamator, regenerant, remineralizant: Silver Birch actioneaza si mai eficient asupra articulatiilor decat Downy Birch. Este antiinflamator, regenerant si stimuleaza activitatea osteoblastelor. Acționează deci asupra tulburărilor metabolismului fosfo-calcic și este implicat în toate bolile reumatismale cronice și/sau degenerative. La fel ca și Mesteacănul pufos, este indicat în întârzierile și durerile de creștere la copil și adolescent.

Diuretic: Mesteacănul argintiu ajută la reducerea nivelului de uree, acid uric și colesterol. Poate fi considerat în aproape toate cele mai importante dismetabolii pentru acțiunea sa diuretică.

Tonic digestiv: maceratul de muguri de mesteacăn argintiu stimulează diverse organe și elemente ale sistemului digestiv, în special splina, pancreasul sau chiar celulele Kupffer. Acționând asupra acestuia din urmă, are deci un rol antitoxic asupra ficatului și exercită o acțiune antialergică.

Averizari: Desi vorbim despre o planta si in mod normal nu sunt contraindicatii, o anumita categorie de persoane trebuie sa tina cont ca nu trebuie utilizata planta fara aviz specializat: femeile insarcinate si cele care alapteaza, persoanele alergice la salicilati si derivati ( scoarta), precum si persoanele care sufera de boli renale sau cardiace.

Istoria plantei: Mesteacănul este copacul național al Rusiei, fiind prezent în pictură, literatură și cinematografie. El este sărbătorit la începutul lunii iunie, în timpul Săptămânii Verzi. A fost imaginea dominantă a poemelor lui Serghei Esenin, fiind transformat ulterior în imaginea spiritului rusesc. Celebrele păpuși Matrioșca sunt confecționate din lemn de mesteacăn. Este și simbolul național al Norvegiei, iar în limba cehă numele lunii martie vine de la el.

Afișez toate cele 11 rezultate

Allerus Bio Santarome

86,82 lei

Bien-etre du foie Bio/Hepatonic, 20 fiole si Suc de Mesteacan Bio

Prețul inițial a fost: 155,86 lei.Prețul curent este: 148,30 lei.

Bien-etre du foie bio/Hepatonic, Santarome

88,17 lei

Bien-etre du foie Bio/Hepatonic, Santarome Pachet 3 cutii

Prețul inițial a fost: 264,51 lei.Prețul curent este: 253,30 lei.

Desmodium 2500, Santarome

88,17 lei

Detox Bio, Santarome

88,17 lei

Menopauza Bio, Santarome

89,30 lei

Pachet Xtraslim Max 24, 60 comprimate protfard CADOU

Prețul inițial a fost: 169,96 lei.Prețul curent este: 157,80 lei.

Suc de mesteacan Bio, Santarome

67,69 lei

Xtraslim Max 24, 60 comprimate

169,96 lei

Ma Detox Bio, 60 jeleuri

145,43 lei