Papadie
Denumire știintifică: Teraxacum officinalis
Clasificare botanică:
Păpădia cum este cunoscuta popular, prezinta un rizom vertical care se continua cu o radacina pivotanta de culoare cenusie-bruna. Din rozeta de frunze bazilare, se inalta o tulpina florifera cilindrica, lipsita de frunze ce se termina cu o floare galben-aurie. Planta este foarte raspandita in emisfera nordica. Produsul vegetal provine in mare parte din flora spontana insa exista si culturi.
Substanțe active:
Papadia contine in principal substante amare, alaturi de triterpene ( teraxasterol), sterol ( sitosterol, stigmasterol), carotenoide, flavonoide ( 7-D-glucozidele apigenolului si luteolinei), acid cafeic. Radacinile contin aproximativ 1.1% mucilag. Primavara radacinile contin fructoza in proportie de 18% si inulina in proportie de 2%; toamna continutul de inulina poate ajunge pana la 40%. Partea aeriana contine pana la 4,5% potasiu. Frunzele sunt bogate in flavonoide, provitamina A, vitamin C, saruri minerale si proteine complete.
Ce rol terapeutic are păpădia in organism si ce efecte are?
Alte calitati ale Papadiei sunt: anticelulitic, diuretic, reducere a nivelului colesterolului, eczema ale pielii, detoxifiant!
Avertizări
Administrarea se face doar la indicatia medicului in caz de calculi biliari sau obstructii ale cailor biliare.
Papadia este cunoscuta pentru efectele sale curative inca din Evul Mediu.