Smochin

Smochin
Denumire știintifică: Ficus carica L.

Clasificare botanică: face parte din familia Moraceae

De mărime medie, crește până la înălțimi de 7-10 metri, uneori chiar mai mare, pretențios la calitățile terenului, creșterea lui este lentă. Frunzele sunt căzătoare, de 12–25 cm lungime și 10–18 cm lățime, foarte lobulate, formate din 3–5 lobi, scoarța este netedă și de culoare gri.

Produce fructe de formă conică. Smochinii cresc sălbatic pe terenuri stâncoase și ziduri ,unde alte plante dificil pot să crească. Creșterea rădăcinilor produce mișcarea solului unde sunt situate. Smochinul produce un latex iritant (suc lăptos). Unii smochini sunt reflorescenți, produc două recolte anual, una în primăvară și alta la sfârșitul verii.

Extract smochin

Substanțe active:

Smochinul are în compoziţia chimică numeroase substanţe benefice precum: invertină, proteine, glucide, materii azotate, celuloză, acizi, pectină, vitamina A, B1, B2, C, PP, latex, lipodiastază (enzimă analogă sucului pancreatic), amilază, proteoză, enzime, minerale (fier, fosfor, sodiu, calciu, magneziu, brom).

Ce rol terapeutic are smochinul in organism si ce efecte are?


Regulator al sistemului nervos

Maceratul de muguri de smochin este un excelent regulator al neurotransmițătorilor. Are o acțiune reglatoare asupra glandei pituitare și a hipotalamusului, două glande care produc mesageri nervoși și hormonali care controlează sfera emoțiilor. Acționează și la nivel intestinal, unde sunt produși și percepuți mulți mesageri nervoși. Este recunoscut în special pentru dezvoltarea, promovarea și deblocarea funcției visului (somn și vise). Face astfel posibilă rezolvarea multor probleme nervoase, dar și a efectelor secundare care pot rezulta din aceasta, precum manifestări de ordin cutanat sau cardiac de exemplu.

Antiinflamator
Drenant
Protector digestiv

Smochinul, la fel ca si la nivel nervos, va ajunge sa armonizeze sfera digestiva prin efecte antiinflamatoare, drenante si cicatrizante ale mucoaselor intestinale si ale stomacului. Este de mare ajutor în special atunci când peretele intestinului este afectat, rezultând un sindrom de hiperpermeabilitate intestinală. În cele din urmă, ajută la reglarea secreției de suc gastric. Burta este considerată acum al doilea creier, așa că nu este de mirare că mugurele de smochin este la fel de eficient asupra sistemului nervos ca și asupra sistemului digestiv.

Avertizări

Maceratul de muguri de smochin este autorizat pentru întreaga familie, cu excepția bebelușilor sub 3 ani și a femeilor însărcinate. Solicitați sfatul medicului în caz de alergie la latex, tratament antiinflamator, sub aspirină sau alți diluanți ai sângelui.

ISTORIA PLANTEI

Smochinul a fost unul dintre primii pomi fructiferi care s-au cultivat, iar cultivarea sa s-a răspândit în epoci îndepărtate în toate districtele din jurul Mării Egee și în întregul Levant. Se spune că grecii l-au primit de la Caria (de aici și numele specific); Smochinele au devenit sărbătorite în Est și s-au făcut legi speciale pentru a reglementa exportul lor. Smochinul a fost unul dintre principalele articole de întreținere în rândul grecilor; spartanii l-au folosit mai ales la mesele lor publice. Pliniu cel Bătrân a enumerat multe soiuri și le-a descris pe cele ale creșterii casei ca furnizând o mare parte din hrana sclavilor. În mitul latin , smochinul era considerat sacru pentru Bacchus și folosit în ceremoniile religioase; smochinul care a umbrit gemenii fondatori ai Romei din peștera lupului era o emblemă a prosperității viitoare a rasei.

Produse care conțin acest ingredient

Forte digest, Forte Pharma

48,73 lei

Griffonia Rhodiola, Santarome

88,17 lei

Sommeil Bio, Santarome

Prețul inițial a fost: 86,82 lei.Prețul curent este: 78,14 lei.

Sommeil Melatonina, Santarome

88,17 lei

Stres Bio, Santarome

Prețul inițial a fost: 86,82 lei.Prețul curent este: 78,14 lei.