Denumirea științifică: Quercus robur L.
Clasificare botanică: Stejar
Descrierea botanică: (Quercus robur L., Quercus pedunculata ), de asemenea numit și stejar pedunculat, este un arbore din zona temperată, înalt, cu ramuri puternice, noduroase, coroană largă și bogată. Scoarța stejarului este de culoare brun-negricioasă, aspră, adânc brăzdată, adăpostind adesea o micro-faună activă (în special furnici și anumite specii de gândaci). Frunzele sunt lobate, cu 4-8 perechi de lobi. Stejarul înflorește în luna mai si face fructe numite ghinde. Se întâlnește mai ales la câmpie și în zonele colinare, foarte rar la deal. În afară de pădurile curate de stejar, numite stejărete, stejarul se găsește și în amestec cu alte foioase, în așa-numitele păduri de șleau. Este răspândit în Europa, Asia Mică și alte câteva zone asiatice, Africa de Nord. În trecut era mult mai răspândit, de multe ori în amestecuri cu fagul și alte foioase.
Forme și preparate: macerat gemoterapic, extract, granule, tincturi.
Părțile plantei utilizate: mladite, frunze, scoarta
Substanță activă: Acid cvercitonic, catechine, acid elagic, acid galic, substanţe de natură triterpenoidă (friodelinol, acid nictanic, acid roburic, cvercetină), acizi cinamomici, flavonoizi, substanţe pectice şi rezinoase, zaharuri.
Indicatii terapeutice: Stimulant general, stimulant suprarenal: maceratul de muguri de stejar energizeaza organismul in general prin stimularea diferitelor glande endocrine precum suprarenalele sau hipofiza. Exercita o actiune tonica atat la nivel nervos cat si fizic. Datorită activității sale asemănătoare cortizonului, este eficient în stările de oboseală și epuizare legate de stres, activitate fizică sau intelectuală. Efectul său de tonifiere se exercită și asupra vaselor de sânge arteriale, capilare și venoase și la nivel digestiv. Prin urmare, are proprietăți hipertensive și acționează împotriva constipației. În cele din urmă, tonifică ușor ligamentele alveo-dentare în caz de parodontologie și favorizează vindecarea mucoasei gingiilor.
Tonic sexual: maceratul de muguri de stejar este larg cunoscut pentru acțiunea sa stimulatoare asupra glandelor endocrine sexuale. Îmbunătățește funcțiile fiziologice ale sistemului reproducător, genital și urinar de ambele sexe. Stimulează activitatea testiculelor, producția de testosteron și spermatozoizi.
Avertizari: Desi este un extract natural trebuie sa avem in vedere urmatoarele: a nu se utiliza în caz de tulburări hormonale dependente de excesul de testosteron.Utilizați cu precauție în caz de hipertensiune arterială. Rețineți că acest macerat de muguri este asemănător cortizonului și ar trebui să fie luat de preferință dimineața.
Istoria plantei: Mitologie nu înseamnă istorie neverosimilă, basme, ci folclor popular, de cele mai multe ori trecut din gură în gură de la o generație la alta. Vechii Oameni pretuiau in mod deosebit acest copac maiestuos. Triburile celtice, germanice si din nord, precum si Grecia Antica isi regaseau divinitatea reprezentata in Stejar. Trasaturile copacului sint predominant masculine si simbolizeaza protectie, putere si durabilitate.