Energie / Sport

ELECTROLIȚI

ELECTROLITI

ELECTROLIȚII - sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor

Electroliții sunt elemente care conduc electricitatea când sunt dizolvate în lichid și se referă la mineralele esențiale din sânge, transpirație și urină.

Multe procese din organism funcționează datorită unui mic “curent electric”, iar de asta se ocupă electroliții. Ei sunt esențiali pentru funcționarea sistemului muscular și nervos, menținerea echilibrului acido-bazic (pH-ul) și asigurarea hidratării – funcții de bază ale organismului. Concentrația electroliților este reglată de rinichi și de anumiți hormoni.

Ce sunt băuturile cu electroliți și ce beneficii au?

Electroliții sunt minerale precum sodiul, potasiul și magneziul. Unele băuturi sunt bogate în mod natural în electroliți, în timp ce altele sunt transformate pentru a furniza electroliți.

Majoritatea oamenilor pot menține un echilibru sănătos al electroliților prin consumul unor alimente și băuturi bogate în electroliți. Alte persoane, cum ar fi sportivii de performanță și persoanele bolnave și deshidratate, ar putea avea nevoie de un plus de electroliți. Multe băuturi, inclusiv unele care se pot face acasă, sunt bogate în electroliți.

Ce înseamnă termenul de „electrolit”?

Electroliții se referă la substanțele chimice care au o sarcină electrică atunci când sunt dizolvate în apă. În ceea ce privește nutriția, se referă la minerale care joacă un rol important în organism. Electroliții apar în țesuturi, sânge, urină și alte fluide corporale și includ sodiu, calciu, potasiu, magneziu etc. Aceste minerale sunt importante pentru multe funcții ale corpului, cum ar fi menținerea corpului hidratat, controlul sistemului nervos al corpului și echilibrarea nivelurilor acide și bazice ale corpului.

ELECTROLITI

 

Ce băuturi sunt bogate în electroliți?
Unele băuturi sunt surse naturale de electroliți, în timp ce altele sunt îmbogățite cu electroliți: apa de cocos, laptele de vaca, suc natural fructe, solutii orale electrolitice, bauturi sportive.

 

Electroliții sunt minerale precum sodiul, potasiul și magneziul. Unele băuturi sunt bogate în mod natural în electroliți, în timp ce altele sunt transformate pentru a furniza electroliți.

Ce înseamnă dezechilibru electrolitic?

Ce înseamnă dezechilibru electrolitic?
Atunci când nivelurile de electroliți ale corpului devin prea mari sau prea mici, apare dezechilibrul electrolitic. Acesta se întâmplă când cantitatea de apă din corp se modifică. De obicei, organismul trebuie să preia la fel de mult lichid pe cât pierde. Fără acest echilibru, corpul se poate deshidrata, deci are prea puțină apă sau se poate suprahidrata, deci are prea multă apă.

Mai mulți factori pot afecta echilibrul apei din organism, cum ar fi transpirația excesivă, vărsăturile și diareea, o cantitate prea mică de mâncare sau de apă de-a lungul zilei, administrarea unor medicamente, cum ar fi diureticele și laxativele, afecțiuni ale rinichilor sau ale inimii ori insuficiența cardiacă congestivă.

Și alte afecțiuni au fost asociate cu dezechilibrul electrolitic: de exemplu, o analiză din 2020 indică o asociere între gravitatea bolii COVID-19 și nivelurile semnificativ mai scăzute de sodiu, potasiu și calciu ale pacientului.

Când o persoană are un dezechilibru electrolitic, se poate confrunta cu o gamă largă de simptome, cum ar fi dificultăți de respirație, confuzie, ritm cardiac rapid sau bătăi neregulate ale inimii. Dacă simptomele sunt severe, și anume convulsii sau modificări rapide ale tensiunii arteriale, trebuie cerut ajutor medical. Medicul poate stabili dacă persoana are într-adevăr un dezechilibru electrolitic sau e vorba de o altă afecțiune care necesită tratament adecvat.

Dacă dezechilibrul electrolitic este minor, probabil că nu vei avea niciun simptom. În caz contrar, te poți confrunta cu:

Oboseală
Bătăi rapide sau neregulate ale inimii
Amorțeală, furnicături
Slăbiciune musculară și crampe
Confuzie
Dureri de cap
Spasme musculare
Activitatea fizică și electroliții

Echilibrul electrolitic este foarte important pentru sportivi, deoarece contribuie la funcționarea optimă a corpului în timpul efortului fizic. Și nu îți dorești să te lovească oboseala musculară sau crampele în mijlocul unei curse!

O activitate fizică intensă, pe durată lungă de timp, mai ales la căldură, dulce la o pierdere semnificativă de electroliți, în special sodiu și potasiu, din cauza transpirației. Fără suficient potasiu, celulele din mușchi nu pot genera impulsurile nervoase necesare pentru a controla contracțiile musculare. Sodiul ajută la reținerea fluidelor în circulație și reduce crampele musculare.

Articol electroliti

Surse alimentare de electroliți

Sodiu – murături, brânzeturi, sare de masă, suc de roșii
Clor – sare de masă, suc de roșii, măsline
Potasiu – fructe și legume (banane, avocado, cartof dulce)
Magneziu – semințe și nuci
Calciu – lactate și legume cu frunze verzi

Articol scris de:

Dr. Mirela Moroșanu
Medicină Generală
Medic Naturopat-Integrativ și Terapeut/
Practician profesionist BFRP
(Bach Foundation Registered Practitioner)

Mă puteti intâlni la  MOROSAN MEDICAL THERAPEUTIC CENTER
"Sănătatea începe azi"

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *