Uleiuri esentiale

Top 7 uleiuri esentiale bio impotriva insectelor

Top uleiuri

Sezonul cald este perioada anului în care ne place să ne relaxăm în grădină, mai ales pe timp de noapte, să mergem cu cortul sau să ne plimbăm seara pe plajă. Totul sună frumos până când insectele ne strică tabloul idilic.

O iesire in natura alaturi de cei dragi ne poate lasa intepaturi, zone umflate, rosii si iritate si senzatia de mancarime care ne poate da peste cap toata starea de bine! Mai rau ne putem alege cu alergii sau cu afectiuni grave precum: malaria, febra galbenă, febra Dengue, febra West Nile, encefalită virală, filarioză limfatică, infecția cu virusul Zika, Lyme, etc. La noi în țară sunt rare cazurile în care țânțarii si alte insecte transmit astfel de afecțiuni, dar asta nu înseamnă că sunt imposibile.

Dar de ce unii oameni par a fi atacati permanent de insectele mici ce musca, in timp ce altii, nu trebuie niciodata sa isi faca griji? Un mit popular atribuie acest lucru sangelui victimelor tantarilor, ca fiind mai dulce. Dar, din pacate, aceasta explicatie este doar ceea ce pare – un mit.

Cum nu e doar noroc la cei care nu sunt niciodata muscati de tantari. Nu, tantarii au preferinte atunci cand vine vorba pe cine vor ataca. Acest lucru a fost confirmat in diferite studii. Si se pare ca preferinta ar putea fi datorata mirosului pielii, ci nu a gustului sangelui asa cum s-a crezut pana acum.

Pielea noastra este acoperita de o multime de bacterii – estimarile pun numarul de bacterii la un trilion. Si se dovedeste ca bacteriile difera in mod extrem de diferit de la om la om, ducand ca la fiecare dintre noi sa avem propria noastra combinatie unica de substante chimice.

Zumzetul pe care îl auzim este cel mai probabil de la un țânțar de sex feminin. Acest lucru se datorează faptului că țânțarii masculi și femele duc o viață foarte diferită. Masculii, de obicei, stau și sorb nectarul florilor și le pasă foarte puțin de oamenii care se află în apropierea lor. Femelele, pe de altă parte, trebuie să găsească o sursă de sânge după împerechere pentru a avea suficientă energie pentru a produce ouă. De fapt, țânțarii de sex feminin sunt echipați cu instrumente unice pentru își alege următoarea victimă.

De la distanță, țânțarii femele urmăresc dioxidul de carbon pe care îl expirăm în penele conice din corpul nostru. Dioxidul de carbon stimulează țânțarul femelă să înceapă căutarea victimei, zburând înainte și înapoi pentru a urmări concentrația înapoi la sursă. Cu alte cuvinte, țânțarii zumzăie în jurul capului nostru, pentru că pe acolo expulzăm cel mai mult dioxid de carbon.

Anumite combinatii de substante chimice fac ca unii oameni sa fie mai atractivi pentru tantari decat altii. Temperatura corpului unei persoane are din nou acelasi efect, motiv pentru care oamenii care se afla in aer liber par sa atraga o multime de insecte. Deci caldura corpului pare sa fie un fel de lipici pentru tantari si alte insecte.

Prima solutie la care ne gandim este sa apelam la produse mai putin sanatoase, ce se gasesc din plin in marile magazine. Este bine sa ne gandim de doua ori inainte sa aplicam ceva toxic pe pielea noastra si a celor dragi noua. Din fericire natura ne ofera o alternativa prietenoasa si eficienta pentru a tine insectele la distanta si de a le “bruia mecanismele de urmarire”.

Va puteti prepara propriul repelent 100% natural cu ajutorul uleiurilor esentiale. Top 7 uleiuri esentiale cu efect repelent ce ne ajuta sa tinem insectele la distanta:

 

Uleiul esential de menta (menta de camp, menta piprita, menta verde):

O prima solutie este sa ne spalam cat mai des posibil in perioada calda, pentru ca transpiratia sa nu devina o invitatie la adresa tantarilor, plus ca aceasta sporeste aciditatea corpului. Folositi un gel de dus cu ulei esential de menta, deoarece acesta scade aciditatea pielii si de asemenea mascheaza mirosul uman. Uleiul esential de menta datorita tonurilor puternice provenite din mentol tine insectele la distanta. Poti adauga cateva picaturi intru-un ulei purtator si aplica pe zonele predispuse la intepaturi sau in cazul copiilor mici le poti sa aplici cateva picaturi pe sosete. In plus, poate fi folosit si la animale ferindu-le de insecte si purici.

Uleiul esential de lavanda (lavanda angustifolia, lavandina grosso, lavandina hybrida):

Poate fi folosit ca repelent atat pentru oameni cat si pentru animale. Cand facem excursii in natura, sau mergem la iarba verde, ne putem proteja impotriva muscaturilor de capuse purtand o incaltaminte inchisa, in care am pus o discheta cu cateva picaturi de lavanda. Putem purta aceste dischete in buzunar sau in rucsac, iar daca mergem cu cortul putem pune 5-8 picaturi in sacul de dormit sau pe patura. Aroma de lavanda va goni nu numai capusele, dar si puricii sau tantarii. Un ulei aromat preparat cu 6-10 picaturi de ulei esential in 30 ml de ulei presat la rece poate fi masat pe piele sau adaugat in apa de baie. Lavanda poate fi folosita cu succes si pentru protejarea cainilor sau pisicilor. Astfel, un amestec de 10-12 picaturi de ulei esential de lavanda in 30 ml de ulei vegetal, aplicat cu peria pe blana animalului nu numai ca o lasa lucioasa si moale, dar il si protejeaza de capuse, purici, paduchi, muste sau diversi acarieni. 

Uleiul esential de cedru:

Un studiu publicat in numarul din 2007 " Journal of Economic Entomology", arata ca uleiul esential de cedru este cel mai bun la uciderea capuselor larvare.

In plus uleiul esențial de cedru elimină insectele nedorite, mai ales moliile și furnicile. De asemenea, poți să dai cu ulei esențial de cedru diluat și pe mobilă. Un studiu a măsurat eficiența uleiului esențial de cedru și a compusului său natural cedrol în ceea ce privește furnicile și țânțarii. Ai o problemă cu moliile ce îți atacă hainele? Uită de produsele toxice pentru molii și folosește ulei esențial de cedru pentru a le ține la distanță. Uleiul de cedru este cunoscut pentru faptul că ucide larvele de molii de pe haine. Adaugă ulei esențial de cedru în bucăți de vată și pune-le în șifonier, pe umerașele de haine sau în locurile de depozitare ale acestora.

Uleiul esential de eucalipt (eucalipt radiate, eucalipt camforat, eucalipt cineol):

Este folosit din anii 1940 si este unul dintre cele mai cunoscute repelente naturale. Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor au aprobat acest uleiul ca ingredient eficient in repelentul pentru tantari. De exemplu, un studiu efectuat in anul 2014, aratat ca un amestec de 32% ulei de ulei esential de eucalipt a oferit o protectie de peste 95% impotriva tantarilor timp de 3 ore. Totusi, cu cat continutul de eucaliptol este mai mare, cu atat functioneaza mai mult si mai eficient ca repulsive.

Uleiul esential de lemongras:

Datorită componentelor sale uleiul esenţial de lemongras este un bun repelent pentru ţânţari, muşte, căpuşe şi libelule. În acest sens poate fi difuzat în încăpere, aplicate câteva picături la pragurile uşi la colţurile geamului sau folosit pe corp diluat corespunzător şi aplicat cu regularitate . Îndepărtează insectele din încăpere: țânțari, căpușe, purici, muște,etc.

Uleiul esential de citronela:

Este celebru încă din culturile vechi din India și Egipt, pentru aroma sa proaspătă și capacitatea de a ține la distanță insectele. Citronela era foarte importantă pentru localnici, deoarece majoritatea trăiau lângă lacuri și râuri iar insectele transmiteau boli grave.

Uleiul esential de verbena (litessa cubeba):

Litsea cubeba este un execelent repelent si are un puternic potențial  în calmarea inflamațiilor de la nivelul pielii. Este o alegere excelentă pentru pielea inflamată și care prezintă reacții alergice din cauza intelepaturilor de insecte.

Cum putem folosi aceste uleiuri pentru a tine ins

alege uleiuri esentiale obținute prin distilare la abur si certificate 100%BIO

ectele la distanta?

  1. Spray anti-insecte:

 

Într-o Sticluţă cu pulverizator de 50 ml adăugați cateva picături de ulei esenţial (le puteti mixa pentru mai mult eficienta) si completati cu apa sau cu ulei purtator (migdale, jojoba, ricin, argan, monoi, etc). Soluţia astfel obţinută se poate pulveriza în încăperi pentru a ţine departe insectele nedorite – recomandăm repetarea pulverizării la un interval de 2-4 ore. Dacă vreţi să ieşiţi în natură pulverizaţi pe încheietura mâinii sau in zona gleznelor, șosete spray-ul obţinut – repetaţi pulverizarea din oră în oră pentru eficienţă.

 

  1. Capcane anti-insecte:

Puneţi bicarbonat de sodiu în 3-5 cuburi din suportul pentru gheaţă umeziţi cu apă şi lăsaţi să se usuce pentru ca bicarbonatul să ia forma cubului de gheaţă. După ce bicarbonatul de sodiu este uscat adăugaţi câte 3-5 picături de ulei esenţial peste cubul uscat. Scoateţi cubul din formă şi plasaţi în locurile prin care intră insectele: geamuri, uşi, găurile din perete sau în dulapurile unde vin insectele.

  1. Loţiune de corp, gel de dus si sampon anti-insecte:

 

Adaugati cateva picaturi din uleiul esential preferat la fiecare doza de produs folosita inainte de a o aplica pe corp sau pe scalp. Ideal este sa folositi un produs certidicat biologic care sa contina si el in copozitie uleiuri esentiale pentru a potenta efectul.

  1. Difzuor si umidificator:

Folositi un difuzor pentru a dispersa in incapere uleiurile esentiale, astfel va puteti bucura de efectele terapeurice alte plantelor si sa tineti si insectele nedorite la distanta fara a va pune in pericol sanatatea folosind produse toxice si neprietenoase.

 

Pacaleste tantarii folosind aceste uleiuri esentiale acasa sau cand iesi in natura. Tantarii nu te vor deranja si vei putea sa te bucuri in liniste de aerul mai racoros si binefacator al noptii fara niciun BAZ!

 

 

Ulei esential de tamaie ecocert, 5 ml

29,80 lei

Ulei esential de lavanda bio, 10 ml

42,67 lei

Ulei esential de verbina bio, 10 ml

32,86 lei

Ulei esential de lamaie bio, 10 ml

26,26 lei

Ulei esential de ylang ylang complet bio, 10 ml

40,10 lei

Ulei esential de eucalipt citronat bio, 10 ml

26,85 lei

Ulei esential de cedru atlas ecocert, 10 ml

27,69 lei

Ulei esential de eucalipt radiata bio, 10 ml

22,93 lei

Ulei esential de eucalipt globus bio, 10 ml

41,32 lei

Ulei esential de portocale dulci bio, 10 ml

40,50 lei

Ulei esential de ravintsara bio, 10 ml

37,65 lei

Ulei esential de dafin nobil ecocert, 5 ml

31,86 lei

Articole Similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *