Frumusete / par

Imi cade rau parul! Iti suna cunoscut?

par

Imi cade rau parul?Spune mai multe despre noi decat credem! Este unul dintre cele mai puternice simboluri de identitate personala si de grup. E puternic, pentru ca e fiziologic, spre deosebire de hainele noastre, bijuterii si machiaj. Este remarcabil ce incredere si forta capatam in momentul in care avem un par sanatos, des si stalucitor!

Caderea parului poate avea efecte devastatoare asupra stimei de sine, ducand la depresie si lipsa de incredere in sine, dar nu este neaparat un rezultat inevitabil!

Imi cade rau parul oare de ce?

Inca nu exista un raspuns definitiv pentru cauza caderii parului, dar iata cateva dintre cauzele care contribuie la pierderea si deteriorarea acestuia:

  • Cauze ereditare (genetice)

Cercetatorii au descoperit ca bagajul genetic este  responsabil pentru peste 90% din cazurile de pierdere excesiva a firelor de par, atat la barbati, cat si la femei  .

Alopecia ereditara, numita si alopecie androgenetica, este responsabila pentru caderea parului si este data de activitatea crescuta a enzimei 5-α-reductaza, ce blocheaza functia de regenerare a foliculilor pilosi ducand astfel la caderea progresiva a parului.

In cazul barbatilor, ii afecteaza pe jumatate dintre cei trecuti de 50 de ani. Pierderea parului este progresiva. In general, incepe in jurul varstei de 30 de ani, dar la unele persoane se poate manifesta inca de la 20 de ani. (parul se pierde in mijlocul scalpului sau dinspre tample spre centru).

La femei, alopecia adrogenetica incepe in jurul varstei de 20-30 de ani si se accentueaza la menopauza. Caderea parului este difuza, observandu-se o rarire, dar si o subtiere sau devitalizare a firelor de par pe tot scalpul.

Aceasta descoperire a ajutat la dezvoltarea unor suplimente inovatoare impotriva caderii parului ce au la baza extracte vegetale precum: Feriga “Parul Fetei”, Palmierul Pitic si Urzica, cu rol de a inhiba actiunea a enzimei 5-α-reductaza responsabila de incetinirea si chiar stoparea ciclului de regenerare al foliculilor pilosi.

  • Stresul si cauze emotionale:

Expunerea repetata la stres declanseaza oboseala adrenala: glandele suprarenale incep sa secrete cortizol in exces, in detrimentul altor hormoni la fel de importanti (precum aldosteronul sau hormonii androgeni). Stresul este modul in care creierul ii spune corpului ca este in pericol. In aceasta ecuatie, parul este pentru organism o componenta nevitala si, implicit, primul la care corpul va renunta daca va considera necesar…

  • Dezechilibre hormonale:

In cazul dereglarilor hormonale, femeile se confrunta de multe ori cu probleme ale tenului, care capata tendinte acneice si seboreice, parul si unghiile devin mai uscate si lipsite de stralucire, iar fire de par pot creste inestetic pe fata sau pe corp.

  • Carente nutritionale

Scalpul are un numar foarte mare de celule foliculare de par, care necesita o alimentare constanta cu nutrienti si energie. Lipsa de calorii sau deficienta de proteine, vitamine, minerale si acizi grasi esentiali poate duce la pierderea parului si alte anomalii structurale.

Ce e de facut?

 

Este important, la nevoie, pe langa o alimentatie sanatoasa sa ne indreptam atentia spre suplimente alimentare, de calitate pe baza :

  • L-cisteina si L-metioina, doi aminoacizi precursori ai keratinei, extrem de importanti in mentinerea unui par lung, des, puternic si hidratat.

  • Afine,cu rol anti-oxidant si vitaminizant ajuta la stimularea microcirculatiei la nivelul scalpului, astfel previn caderea parului si accelereaza fluxul de crestere.

  • Feriga “Parul fetei”  (Adiantum capillus veneris) promoveaza cresterea parului nou, mareste rata de crestere a firelor de par si imbunatateste rezistenta parului.

  • Saw Palmetto (Palmier pitic) s-a demonstrat clinic ca reduce activitatea “5alfa-reductazei”, enzima responsabila de caderea parului si incetinirea ciclului de crestere din punct de vedere genetic.

  • Urzica poate sa combata cu succes matreata, sa tonifieze si sa stopeze caderea parului. Cercetatorii au confirmat eficacitatea urzicii in tratamentul parului si, in special, in cazurile de chelire ereditara.

  • Vitamina B6 (Piridoxina) este folosita in cazul persoanelor cu acnee sau celor cu alte afectiuni ale pielii, ajutand la mentinerea unei pieli fara cusur si in acelasi timp mentinand o structura sanatoasa a firului de par.

  • Vitamina B8 (numita si colina, biotina sau vitamina H) keratina este considerata o proteina esentiala in organism si o piatra de temelie in productia parului, pielii si a unghiilor. Biotina imbunatateste clar infrastructura de keratina din corpul nostru si ca toate celelalte vitamine solubile, nu o putem stoca in organism fiind nevoie de suplimentare.

  • Vitamina B3 (numita si Niacina sau vitamina PP) este foarte importanta pentru sanatatea parului, a pielii, dar si pentru sanatatea psihica. Vitamina B3 este o vitamina hidrosolubila, ceea ce inseamna ca e solubila (se dizolva) in apa, deci organismul nu o poate depozita. Organismul nu poate produce pe cont propriu niacina. De aceea, este foarte important sa ii oferim acestuia aportul zilnic necesar de vitamina B3. Fiind o vitamina hidrosolubila organismul nu o poate depozita, de aceea, este foarte important sa ii oferim acestuia un aport zilnic.

  • Vitamina E reduce stresul oxidativ de la nivelul scalpului, iar astfel reuseste sa previna si sa incetineasca caderea parului. Datorita proprietatilor antioxidante, vitamina E va ajuta sa mentineti parul mai puternic si plin de vitalitate.

  • Drojdia de bere este formata din ciuperci microscopice si contine ocantitatea impresionanta de vitamine si minerale, cele mai important fiind complexul de B-uri si majoritatea aminoacizilor esentiali, o recomanda in tratarea anumitor afectiuni ale pielii si parului, printre care acnee, riduri sau caderea parului.

  • Zinc-ul este al doilea metal, ca si cantitate, in organismul uman, implicat intr-o serie larga de reactii metabolice. Contribuie la mentinerea sanatatii pielii , a unghiilor si a parului, protejand celulele impotriva stresului oxidativ.

Acum, cu cateva notiuni in plus legate de parul nostru, am speranta ca vom incerca sa ii acordam mai multa atentie, vom alege produse de calitate atunci cand vom actiona asupra lui, ii vom intelege mai bine nevoile si vom sti intuitiv ce ii face bine si ce nu.

Sursa:

1.Hair loss – NHS Choices, link: http://www.nhs.uk/conditions/Hair-loss/Pages/Introduction.aspx

2. Alopecia – Patient.co.uk, link: http://www.patient.co.uk/doctor/Alopecia.htm

3. Androgenetic Alopecia – Medscape Reference, link: http://emedicine.medscape.com/article/1070167-overview

4. Alopecia – Clinical Key, link: https://www.clinicalkey.com/topics/dermatology/alopecia.html

Balsam nutritiv cu argan si shea bio, 150 ml

43,99 lei

Elixir uscat monoi si cocos bio, 50 ml

28,20 lei

Expert Anti-Chute, 30 comprimate

89,27 lei

Expert Anti-Chute, 30 comprimate Pachet 3 cutii

214,24 lei

Expert Anti-Chute, 30 cpr. si Expert Cheveux, 28 cpr. Pachet special

134,88 lei

Sampon nutritiv cu argan si shea bio, 200 ml

35,97 lei

Sampon revigorant cu menta bio, 200 ml

35,97 lei

Sampon vitalizant cu zmeura si cocos bio, 200 ml

35,97 lei

Ulei de argan bio, 50 ml

21,15 lei

Ulei de migdale dulci bio, 50 ml

21,15 lei

Ulei de ricin bio, 50 ml

33,40 lei

Ulei esential de cimbru tymol bio, 5 ml

47,76 lei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *