Brusturele
Brusturele este o plantă surprinzătoare pentru obişnuiţii terapiilor naturale. Ne-am aştepta să fie o plantă folosită tradiţional de bunicii şi străbunicii noştri. El este descris în literatura contemporană ca un „purificator” al sângelui, care „curăţă ficatul şi rinichii” prin eliminarea din sistem de materiale toxice reziduuale.
Totuşi, se pare că folosirea Brusturelui drept curăţitor al sângelui pentru drenajul ficatului şi rinichilor datează numai de la sfârşitul secolului al 17-ea şi că a fost introdus de medicii alopaţi!
Planta a fost complet ignorată în America de Nord până la sfârşitul secolului 19 când a fost introdusă (din nou) de doctorii profesionişti. De aici, brusturele s-a strecurat în vindecarea cu plante obişnuită, unde acum este prescris pe larg, deşi pe baza unor indicaţii mai degrabă vagi, drept „purificator al sângelui” şi „curăţitor al ficatului”. Totuşi, pare că vechea tradiţie a insistat îndeosebi asupra asemănării seminţelor de brusture cu calculii urinari şi a pus mai mult accent pe influenţa pe care Brusturele o are asupra rinichilor.
Această plantă larg răspândită a găsit o nişă în farmacopeea vindecării cu plante a aproape fiecărei culturi pe unde creşte. Ea este folosită în Europa, India, China şi Japonia. La sosirea sa, Amerindienii din nord au adoptat-o în folosinţă.
Aici puteti afla mai multe despre cercetarea istorica:
https://www.centrulnatura.ro/arctium-lappa-brusturele/
Virtuţile Medicale ale Brusturelui
„Planta are o rădăcină adâncă şi puternică,” observă vindecătoarea cu plante Kate Gilday din Coldbrook, New York. „Brusturele creşte prin crăpăturile din trotuare”. Este o plantă puternică cu o influenţă lentă, fermă, rezistentă, ce influenţează afecţiuni cronice. Ajută persoanele astenice să prindă putere. Acţionează în principal asupra ficatului, rinichilor şi pielii. Frunzele sunt neobişnuit de bune pentru urticarii care provoacă mâncărime, eczeme şi erupţii produse de oţetarul otrăvitor, seminţele pentru acneea la adulţi.
Vindecătorul cu plante 7Song din Ithaca, New York, spune: „Brusturele este potrivit în special pentru cazurile vechi, cronice unde există o lipsă de vigoare şi inerţie. Persoana este blocată în declinul fizic lent al bolii cronice.” Şi unul din studenţii mei spune „Brusturele ajută corpul să-şi amintească cum e să fii sănătos,” şi e potrivit cazurilor cronice „unde firul sănătăţii s-a pierdut.”
Mier Michel Abeshera, unul din profesorii de început ai Macrobioticii cu George Oshawa, şi-a exprimat părerea într-o conferinţă la care am participat. „Brusturele este o plantă interesantă. Poţi să dai cu piciorul în ea, s-o loveşti şi s-o tai, dar ea se îndreaptă întotdeauna direct către ficat.”
Acţiunea Brusturelui este complicată şi încă necunoscută complet. Uitându-ne la fiecare parte a plantei, putem să înţelegem diferitele afinităţi şi întrebuinţări. Seminţele (sau fructul, în fapt), scaietele, frunzele şi rădăcina plantei, toate au fost folosite în medicina vindecării cu plante.
Rădăcina: Brusturele este o plantă bienală cu o rădăcină pivotantă ancorată profund. Totuşi, rădăcina putrezeşte de la mijloc după prima iarnă, aşa încât ea trebuie recoltată pe timpul primei veri. Rădăcina are o aromă moderat amăruie şi dulce, şi o textură compactă, săţioasă, datorită unui conţinut înalt în ulei. Aceasta contrastează cu aroma ascuţită, înţepătoare a seminţei picante. Ea este servită tradiţional în bucătăria franceză cu alimente bogate, uleioase, pentru a ajuta digestia grăsimilor şi uleiurilor. Este folosită la fel în bucătăria japoneză – o întrebuinţare care ne vine prin macrobiotică. Amestecul amărui şi dulce indică spre stimularea funcţiei digestive.
Aspectul ”decrepit” al rădăcinilor putrezite ale Brusturelui ne aminteşte de alţi mari „purificatori ai sângelui şi ficatului”, Păpădia şi Rostopasca. Acelaşi aspect veştejit poate apare în părţile lor aeriene. Acest aspect ne reaminteşte cum poate fi distrusă structura corpului, tiparul sănătăţii pierdut, iar esenţa care guvernează şi dă formă slăbită şi risipită. Rădăcina de Brusture acţionează mai încet decât seminţele, şi prin urmare a fost folosită pentru stări cronice, unde se doreşte un stimul cu acţiune lentă, dar persistentă. „Ea influenţează încet dar sigur pielea, calmează rinichii şi uşurează limfaticele,” a scris Dr. R. Swinburne Clymer. ”Are mare valoare în tratamentul tuturor bolilor de piele şi în afecţiunile scrofuloase. Este foarte calmantă pentru mucoasa membranară a întregului sistem şi de aici este valoroasă în stări inflamatorii. „Grăsimile, uleiurile şi amidonul au efect lubrifiant şi protector. „Abilitatea sa de calmare este extinsă şi asupra seroaselor, fiind util în reumatism şi în bolile venerice”.
Seminţele: au gust picant şi înţepător. Gustul lor este penetrant, provocator, difuzibil şi ascuţit. Măresc evident salivaţia şi stimulează şi alte secreţii digestive, influenţând totul până la rinichi şi piele.
Din cauza acestor influenţe combinate, seminţele au capacitatea de a penetra profund, stimulând metabolismul şi digestia, promovând îndepărtarea deşeurilor, mişcând produsele reziduale spre periferie şi în afară prin porii pentru transpiraţie, urină şi scaun. Este un bun remediu pentru rinichi, folosit să îndepărteze hidropizia şi nisipul, la fel ca şi produsele reziduale care stagnează în altă parte în sistem datorită unei proaste funcţionări a rinichilor.
Clymer a preferat să folosească seminţele mai degrabă decât rădăcina când exista o inflamare activă şi febră (în situaţii acute). „În infuzie fierbinte (seminţele) influenţează glandele sebacee şi sunt foarte bune în scarlatină, alte erupţii şi de asemenea în febra tifoidă.” Aici el combină seminţele cu Echinaceea, câte o parte din fiecare. ”Rădăcinile vor acţiona la fel, deşi într-un mod mai puţin activ.”
Seminţele de Brusture (sau rădăcina) sunt benefice atât pentru transpiraţia profundă cât şi pentru lipsa de transpiraţie. Dr.Cyril Boger (1931) unul dintre puţinii homeopaţi care par să fi folosit Arctium, dă simptomul de „transpiraţie axilară” de grad mare. Atât Brusturele cât şi Socul sunt potrivite pentru aceste două extreme. Ambele sunt potrivite pentru boli acute sau cronice ale pielii acute sau cronice
O veche clientă şi-a adus noul soţ să mă vadă. Erau pe punctul să plece în luna de miere spre Riviera, dar el era un pic bolnav şi ea voia să se asigure că putea face faţă. El suferea de transpiraţie abundentă a feţei şi plus transpiraţie generală şi avea o privire îngrijorată. Domnul deţinea o poziţie importantă în conducerea oraşului, aşa încât mi-am închipuit că are multe motive de griji – şi apoi era nunta şi luna de miere. Seminţele de Brusture au îndepărtat imediat grija, transpiraţia şi urma de febră şi ei au plecat liniştiţi.
Altădată, predam un curs în Indiana. Pe timpul pauzei de prânz am observat o femeie care avea o transpiraţie profundă şi o privire îngrijorată. Am întrebat-o dacă era bine. „Nu, nu prea,” a exclamat ea. „Mulţumesc că aţi observat.” Suferea din cauza unui gât inflamat, fierbinte. Îngrijorarea continua de mult timp, atât de serios, încât femeia îşi frângea mâinile din cauza anxietăţii. Am ieşit în curtea din spate, am găsit un loc curat lângă casă şi am dezgropat o rădăcină uriaşă de Brusture. Pacienta a ciugulit bucăţi de rădăcină, iar transpiraţia i-a scăzut, şi în cele din urmă s-a vindecat complet. A fost nu numai recunoscătoare pentru plantă, ci pentru faptul că cineva a observat că îi era rău. Adevăratul medic observă boala la debutul ei, nu atunci când toate simptomele îi strigă prezenţa.
O altă femei trecea prin stres la serviciu. Era o persoană de bază în domeniul ei, dar se simţea nesprijinită şi era îngrijorată şi anxioasă. A primit remediu homeopat Calcarea carbonica 30x (care are nesiguranţă, sentiment de nesprijinire). În luna următoare, simptomele s-au ameliorat, dar pielea ei era uscată şi cu erupţii, în special la încheieturi. Tinctura de rădăcină de Brusture a deschis porii, pielea s-a întors la normal şi ea s-a simţit mult mai bine.
Recent o mamă şi-a adus băiatul de cincisprezece ani să mă vadă. El suferea de anxietate mare şi exces de griji. Făcea tratament cu Prozac. După ce am vorbit mult cu el, singurul lucru care părea evident era pielea uscată. Altfel, nu m-aş fi gândit la Brusture. Acesta s-a dovedit a fi remediul benefic pentru piele, dar fricile au persistat.
Părul este un element important în legătură cu pielea. De pe vremea lui Dioscorides, Brusturele era folosit pentru pierderea părului. Scaietele arată ca un cap mic cu părul zbârlit. Testările homeopate confirmă relaţia cu scalpul.
Am avut odată un caz unde Brusturele a oprit pierderea de păr asociată cu un scalp nesănătos. Clientul era un bărbat de douăzeci şi opt de ani care era sănătos, exceptând că pierdea păr din creştetul capului, „în smocuri,” de aproximativ o lună. Nu părea a fi o adevărată chelire, ci un fel de stare temporară. Scalpul îl mânca uşor. Pielea era în general umedă şi sănătoasă. Pulsul era superficial şi sârmos, limba cumva uscată, cu mici puncte roşii pe un fond roz pal. Exista puţină roşeaţă peste arcul zigomatic: o uşoară congestie malară. Avea dureri de cap, în general surde, dar ocazional acute la frunte şi tâmple, însoţite de congestia sinusurilor şi iritare. De asemenea, o urticarie sub axila dreaptă, care îl mânca tare. Exista transpiraţie excesivă la ambele axile, dar nu în altă parte. (Urticaria, furunculele, transpiraţie profundă sau/şi lipsa transpiraţiei sunt în general bune indicaţii ale obturării vaselor limfatice.) Am întrebat dacă are bufeuri, dar nu erau. Puţin mai târziu, pacientul a comentat, „acum simt că am bufeuri” şi faţa lui părea mai roşie în zona malară. S-a plâns că se simte încordat, dar eu m-am gândit că arăta mai degrabă îngrijorat. Seminţele crude de Brusture, o priză de câteva ori pe zi, cât timp a trebuit, i-au adus strălucire părului, au oprit căderea, au îndepărtat urticaria şi tot restul problemelor. După prima doză el s-a simţit relaxat şi pulsul a fost scăzut în mod evident. Limba era evident mai umedă şi se simţea mai puţin dureroasă (domnul nu menţionase înainte că era dureroasă). Părul i-a crescut înapoi frumos.
Frunza: Frunzele mari ale plantei sunt o „semnătură” pentru piele şi plămâni. Plantele cu frunze mari „transpiră” mult. Adică, ele transpiră dioxid de carbon şi vapori de apă prin porii abundenţi din frunze. Frunza este analogă pielii şi plămânilor din corpul omenesc, care fac schimbul de gaze prin pori. Acestea sunt sistemele organismului care depind de o suprafaţă extinsă pentru a-şi îndeplini activitatea. Toate plantele cu frunze mari, precum Brusturele, Mullein, Tătăneasa etc au acţiuni puternice asupra pielii şi plămânilor. Frunzele de Brusture în general nu sunt folosite pentru probleme interne, dar sunt folosite extensiv ca unguent sau cataplasmă pe piele.
Shook povesteşte un caz din practica lui unde cataplasme din frunze s-au dovedit eficace pentru probleme ale pielii. „Cu câţiva ani în urmă, un bărbat la vreo treizeci de ani, a venit la noi pentru ajutor: el suferise de aproape un an de furuncule pe diferite părţi ale corpului. Avea nouă pe ceafă. Vreo douăzeci şi nouă fuseseră incizate de doctori înainte de acest grup de nouă. Gâtul lui arăta oribil. Mai avea câteva furuncule pe diferite alte părţi ale corpului. Două sub un braţ şi unul sub celălalt. Alte câteva erau răspândite la încheieturi, fese şi picioare. Era cel mai rău caz de furunculoză pe care l-am văzut vreodată. Din fericire, aceasta s-a întâmplat la începutul toamnei şi ştiam un tufiş foarte des de brusture nu prea departe.” Shook l-a făcut pe tânăr să adune saci de frunze care nu erau trecute şi să sape după rădăcini de un an. Frunzele urmau să fie făcute cataplasme, fără încălzire, stropite cu ulei de eucalipt. Rădăcinile au fost fierte şi o cană de decoct luată în fiecare zi.” În trei săptămâni, furunculele au dispărut toate şi într-o lună acest tânăr a fost bine complet.” El nu a mai avut vreo altă problemă cu furunculoza de atunci.
Acţiunea asupra afecţiunilor pielii de la subraţ arată o afinitate pentru structurile limfatice, care sunt grupate sub braţ. Arctium a fost folosit de asemenea pentru probleme ale pielii de la pliurile încheieturilor, conform lui William Boericke.
Deşi Brusturele nu mai este mult folosit acum ca un remediu respirator, are o istorie de folosire în această patologie şi ar trebui luat în consideraţie. După cum am văzut, Brusturele a fost folosit pentru iritaţie bronşică, tuse şi astm.
Există un număr de alte organe care pentru a funcţiona au nevoie de o suprafaţă mai largă de acţiune. De pildă, rinichii sunt compuşi din mii de glomeruli care ajută la eliminarea sărurilor şi fluidelor excesive. Ficatul este plin de vase de sânge, pentru procesarea produselor metabolice reziduale provenite de la vena portală. Intestinul subţire, de asemenea, are o suprafaţă extinsă, chiar dacă este conţinută în abdomenul limitat de volum. Şi creierul pare să necesite o arie de suprafaţă suplimentară, de aici aspectul ondulat. (Aici, bineînţeles avem o frumoasă semnătură, deoarece scaietele arată ca un cap). Din nefericire, nu ştim exact ce face Brusturele pentru creier. Totuşi, există unele indicaţii.
Scaietele: În afară de a fi inspiraţia pentru adezivul tip Velcro, scaietele are un istoric în fitoterapie. Scaieţii, mai mult decât oricare altă parte a plantei, ne amintesc de proprietatea de „agăţare”; ei de asemenea arată precum capul unui om.
Indienii din sud au folosit scaietele drept un remediu pentru îmbunătăţirea memoriei, conform „The Swimmer Manuscript”, un manual de medicină Cherokee publicat de faimosul antropolog şi prieten al populaţiei Cherokee, James Mooney (1932). Ideea este că îi oferă memoriei caractere de velcro, astfel încât lucrurile care trec pe lângă ea să fie apucate sau reţinute. O persoană modernă poate crede că acesta este un mod superstiţios şi ridicol de a folosi o plantă, dar pe de altă parte, o astfel de folosire poate să reflecte esenţa plantei şi să-i permită să-şi exprime mai complet adevărata natură. Aceste întrebuinţări magice se bazează pe o interpretare mai degrabă literală a doctrinei semnăturilor. Ele ne ajută de asemenea să ne vedem facultăţile (în acest caz memoria noastră) într-o lumină unică şi neobişnuită. Adunaţi scaieţii seara, când mintea se odihneşte. Faceţi ceaiul dimineaţa, timp de câteva zile la rând, pentru stimularea memoriei. Ştim că rinichii, conform medicini tradiţionale chineze, depozitează „esenţa”, materialul genetic-hormonal care furnizează tiparul, „originalul” , pentru ceea ce ar trebui să facă corpul. Sunt de asemenea organele care „agaţă” mai puternic în acţiunea lor asupra sângelui. Rinichii preiau sângele în interiorl lor, unde este cântărit şi apreciat. Partea nefolositoare este eliminată în jos pe uretere, în vreme ce restului îi este permis să se întoarcă în circuitul sangvin. Rinichii, sau tractul sexual-urinar, sunt de asemenea organele cel mai probabil a fi vătămate de sifilis (vedeţi Scaietele). Această boală descompune în mod direct „esenţa”, distrugând ţesuturile tari, cadrul, tiparul. A fost considerată o boală a „esenţei”, în Europa, India şi China.
Brusturele este considerat drept un leac pentru uter.
Într-o zi stăteam pe acoperişul şopronului meu punând smoală şi şindrilă, când Adam Leibling, un fitoterapeut din Cambridge, Massachusetts, a intrat cu maşina pe alee. Mi s-a alăturat pe vârful acoperişului. „Da, eu am petrecut timp învelind acoperişul cu William LeSassier de asemenea,” a comentat el. „ Acesta e un lucru care îmi place în privinţa fitoterapiei. Ea este o ocupaţie de diversitate. Într-un moment ajuţi o persoană, într-altul culegi plante din păduri şi apoi repari şopronul.”
Am vorbit despre plante pe când puneam adezivul de culoare întunecată. Adam a spus că scaieţii mari sau ciulinii, precum găsim la Brusture sau Scaiete, au indicaţii pentru uter. Înclin să mă gândesc la orice mai degrabă în formă de glob ca la o semnătură pentru cap, dar el a spus că ne reaminteşte de influenţa radiantă, circulatorie pe care o are uterul ca să hrănească fetusul şi de asemenea ca să se menţină în bună stare când nu există fetus.
Folosirea Brusturelui drept un leac pentru uter este de asemenea expusă de fitoterapeuta australiană Dorothy Hall, în frumoasa ei carte, Creating Your Herbal Profile (1989). Am avut un caz care a verificat această întrebuinţare. O femeie la vreo treizeci şi ceva de ani a venit să mă vadă. Ea suferea de o senzaţie de greutate în uter care fusese diagnosticată ca prolaps. Nu voia o histerectomie, dacă putea să o evite. Întreaga ei personalitate părea neplăcut de ştearsă, picioarele îi erau obosite. Lucra pe cont propriu, avea o florărie şi stătea mereu în picioare. Nu eram prima persoană care îi recomanda să nu mai stea mult în picioare, dar am fost prima persoană care să-i dea seminţe de Brusture. M-am întâlnit întâmplător cu ea şase săptămâni mai târziu. Întreaga ei personalitate era mai sigură pe sine. „Cum e uterul?” am întrebat eu. „O, am uitat de el,” a spus ea. Era bine acum. Femeii părea să-i pară rău că nu are nimic de care să se plângă, sau să trebuiască să recunoască că se simţea mai bine.
Brusturele de asemenea acţionează bine asupra prostatei. Recent am văzut un bărbat de patruzeci şi trei de ani care suferea de prostată tumefiată de circa cinci ani. Îl ajutasem în trecut, dar efectul remediilor dispare după câţiva ani. Remediul din Brusture a acţionat bine. Mai târziu am menţionat acest caz prietenei mele Margie Flint, o fitoterapeută din Marblehead, Massachusetts. Ea a spus „eu folosesc mereu Brusturele pentru prostată mărită. Saw Palmetto ( planta indicată în această suferinţă) atenuează într-un fel simptomele, dar Brusturele pătrunde la esenţă şi vindecă permanent. El funcţionează pentru tinerii care au o prostată umflată de la ridicat greutăţi în mod incorect, la fel ca şi pentru bărbaţi mai în vârstă.” Acum am înţeles de ce clientul meu a avut probleme cu prostata la o vârstă tânără – el a menţionat că a ridicat greutăţi la sală.
Rezumat
Brusturele acţionează într-o măsură atât de mare asupra întregului organism încât e cumva dificil să identifici afinităţile sale precise. Putem spune că deschide porii şi stimulează secreţiile suprafeţelor interne şi externe. El pare să acţioneze îndeosebi la nivelul ficatului, sistemului limfatic şi rinichilor. Stimulează metabolismul la nivel hepatic, curăţind şi hrănind prin limfă, şi îndepărtează reziduurile prin vene. Astfel, el fortifică, întăreşte şi tonifică ţesuturi şi organe, incluzând uterul şi prostata. Acţionează puternic asupra pielii, unde stimulează sau corectează transpiraţia.
La nivel psihologic, Brusturele ne ajută să ne ocupăm de grijile noastre în privinţa necunoscutului, „Haimanalele de rând”, urşii care pândesc în codrii întunecaţi în afara controlului nostru. El „agaţă” problemele profunde, complexe, pătrunde la esenţă şi aduce la suprafaţă amintiri vechi şi răspunsuri noi. Ne dă încrederea să ne mişcăm înainte pe drumul nostru, în ciuda problemelor necunoscute care ne pot prinde în capcană pe drum. Ajută persoana căreia îi e teamă să devină mai curajoasă, în timp ce îl aduce pe rătăcitorul îndrăzneţ înapoi pe drumul său iniţial. Restaurează vigoarea şi avântul.
Preparare, Toxicitate şi Dozaj
Rădăcina e culeasă la sfârşitul primului sezon. Ea este dificil de depozitat, deoarece conţinutul ridicat de ulei are tendinţa de a face ca rădăcinile să râncezească cu uşurinţă. Un preparat glicerinat al rădăcinii este în deosebi plăcut, întrucât gustul dulce şi textura rădăcinii se amestecă bine cu glicerina. Coniacul e cel mai bun alcool pentru a evidenţia aroma dulce şi amară. Fructele pot fi culese toamna când sunt coapte , dar nu mult după, întrucât ele sunt consumate de insecte. Ele ar trebui date printr-o râşniţă de cafea sau un procesor de alimente, pentru a îndepărta spinii mici care se agaţă de ele din scai. Ele nu ar trebui tăiate. Seminţele negre-maronii pot fi mâncate fără o altă preparare, câteva odată. Ele au un efect rapid, salutar.
Nu există toxicitate cunoscută pentru Brusture, dar câteva precauţii ar putea fi menţionate. Nu mestecaţi niciodată un scaiete sau vreo sămânţă proaspăt îndepărtată din scaiete, exceptând dacă micile firişoare care o înconjoară au fost îndepărtate. Aceasta pare a fi cea mai evidentă observaţie din lume, dar unii oameni au nevoie să fie informaţi în mod specific. Eu însumi mă număr printre ei. Odată am rupt câteva seminţe dintr-un scai şi le-am mestecat. (Efectiv mestec orice în sălbăticie). Micile firişoare mi s-au lipit de limbă şi au stat acolo câteva zile. Am pus frunze de Pătlagină ca să încerc să le scot.
Am crezut că nimeni altcineva nu poate face erori atât de mari, dar am menţionat acest lucru la cursurile mele din când în când. Am fost surprins când unul din studenţii mei mi-a pus o notiţă. ”Eu îmi îndreptam dinţii,” a scris el. „Încercasem toată vara să-mi fac molarii să iasă cu elastice ataşate de dispozitivele de pe dinţii mei. Nu s-ar fi clintit sau mişcat de loc. Cu câteva săptămâni în urmă eram afară pe câmp vânând fazani şi am hotărât să mănânc nişte scaieţi de brusture, numai ca să-mi tai limba serios în timp ce-i mâncam. Timp de două nopţi, m-am simţit mizerabil şi am dormit cu frunze de pătlagină acoperindu-mi limba ca să scot firicelele. Limba mea a fost mai bine, dar de asemenea molarii mei s-au mişcat şi au erupt foarte dramatic.”
Sursa: https://www.centrulnatura.ro/