Gemoterapie

Utilizarea mugurilor pentru vindecare

Articol muguri pentru vindecare
Gemoterapia constă în

folosirea mugurilor de plante pentru vindecare: este o metodă terapeutică inspirată din fitoterapie,

dar care nu este recunoscută științific

Numită și embrioterapie, gemoterapia se bazează pe principiul că, în momentul ruperii mugurilor, când mugurii se umflă, concentrează toate substanțele active ale plantei, în special în partea centrală numită meristem.

Originea gemoterapiei

Din punct de vedere istoric, încă din Evul Mediu, mugurii anumitor copaci au fost folosiți pentru a trata diverse afecțiuni. În secolul al XII-lea, Hildegard von Bingen, o călugăriță benedictină germană (1098-1179) pasionată de botanică și supusă viziunilor mistice, s-a dovedit a fi vindecătoare amestecând medicina savantă cu cea populară, teologia și filozofia (veche și scolastică). Spre meritul ei, au rămas scrieri în care explică că plantele, în special mugurii a 8 copaci au puteri terapeutice: plop, măr, tei, coacăz negru, mesteacăn, frasin, măceș, castan.

dr. Pol Henry

Mult mai târziu, în anii 1950 și 1960, un medic belgian, dr. Pol Henry (1918-1988), a dezvoltat o tehnică, cea a maceratului mamă, care permite extragerea ingredientelor active din muguri și lăstari tineri, a vorbit despre fitoembrioterapie sau embrioterapie cu plante. În deceniul următor, în anii 1970, dr. Max Tétau, medic și farmacist homeopat francez (1927-2012), a văzut o paralelă cu teoriile homeopate și a schimbat denumirea în gemoterapia, deși s-ar mai putea folosi termenul de embrioterapie în limbajul de zi cu zi.

Principiul gemoterapiei

În perioada februarie-aprilie, copacii și arbuștii renasc, iar creșterea sevei se caracterizează prin spargerea mugurilor, adică umflarea mugurilor. In inima mugurelui, meristemul contine apoi numeroase si dense celule embrionare constituind totumul care concentreaza toate beneficiile si toate ingredientele active ale plantei, de uz terapeutic: saruri minerale, vitamine, flavonoide, alcaloizi, glicozide, fenoli. .. Pentru extragerea lor se foloseste tehnica dr. Pol Henry, mugurii recoltați se macerează într-un amestec de apă, glicerină și alcool, timp de cel puțin 3 săptămâni, înainte de filtrarea amestecului. Această extracție la rece, care se face deci fără încălzire sau măcinare, dă ceea ce se numește maceratul mamă, care se folosește direct fără nicio diluare.

 • Glicerina permite extragerea fenolilor și uleiurilor esențiale din muguri;
 • Apa permite extragerea vitaminelor, mineralelor si aminoacizilor;
 • Alcoolul păstrează restul componentelor active, care sunt mai fragile.

În plus, dr. Max Tétau, făcând o legătură cu homeopatia, a schimbat metoda de extracție prin excluderea apei, pentru a macera mugurii doar în glicerină și alcool, ceea ce modifică concentrația în ingrediente active, evident, întrucât extractele sunt apoi ambalate în formă de soluție de zece ori mai diluată dacă este o soluție 1D: atunci se vorbește de macerat glicerinat.

Rasfata-te cu gemoterapia

Un medic vă va ghida după o abordare holistică și vă va prescrie macerate pentru a vă ameliora problemele fizice și/sau psihice dureroase, pentru a fi luate pur sau diluat, într-o cură de durată variabilă, care poate include mai multe macerate mamă.

Dintre principalele macerate mamă, iată câteva care sunt cele mai frecvent utilizate:

rozmarin: drenor hepatic, stimulent cerebral, actiune anti-imbatranire

coacaz-negru: efect antiinflamator, asemanator cortizonului

smochin: impotriva anxietatii, antistres, favorizeaza somnul

nuc: reechilibrează flora intestinală, curăță căile respiratorii, tratează erupțiile cutanate

măr: stimulent intelectual, ajută la concentrare

paducel: actiune sedativa si anxiolitica, calmeaza palpitatiile

zmeura: antispastic uterin, calmeaza perioadele dureroase

merisor: calmează infecțiile tractului urinar, ameliorează tulburările de menopauză, reglează tranzitul intestinal

mesteacăn: diuretic, drenor hepatic

castan: tonic venos (hemoroizi etc.)

Extracte bio

Maceratele sunt clasificate printre suplimentele alimentare. Ca și în cazul tuturor achizițiilor de plante destinate îngrijirii, este recomandat să le cumpărați organic, astfel încât să nu conțină pesticide sau îngrășăminte chimice.

Santarome este un brand frantuzesc de suplimente alimentare fondat in 1983. Pionier in fitoterapide bio, misiunea Santarome este sa descopere cele mai bune plante. Dezvolta formule unice, puternic dozate in plante si muguri gemoterapici organici pentru a garanta o eficienta sporita. 

Un gând despre “Utilizarea mugurilor pentru vindecare

 1. Energievita spune:

  Un articol plăcut ochiului și util. Pe alte site-uri, formatarea textului strigă uneori la cer pentru răzbunare. Când văd un perete de text, plec. Iată spațierea și conținutul potrivit. Cu siguranță voi reveni aici mai des 🙂

  1. Alchida Nature spune:

   Buna dimineata,

   Multumim pentru timpul petrecut pe site-ul nostru, incercam sa aducem informatii utile si să le scriem cat mai simplu.

   Ne-am bucura sa reveniti pe site-ul nostru, mai ales ca din acest an mai multi medici cu experienta mare in folosirea plantelor cu scop medical au acceptat sa scrie pentru blogul nostru.

   Va dorim o zi placuta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *