Iarba Neagra
Denumire știintifică: Calluna vulgaris
Clasificare botanică: Face parte din familia Ericaceae
Iarba-neagra Calluna, numita si iarba neagra falsa, este un subarbust de 30-80 cm inaltime si este raspandit in toate regiunile Romaniei. Crengile sale rosiatice, au frunze mici opuse, dese si imbricate pe patru randuri, iar florile de un roz aprins si cu cate patru lobi formeaza panicule terminale rasfirate.
Substanțe active:
Arbutina ( monoglucozid al hidrochinonei), ercolina (rasina), ericinol( ulei), un flavonoid diuretic, tannin, ericina ( glucozid), quercina (colorant), acid citric, calutanic si fumaric. Pentozani, caroten, amidon, ceara, hiperozide ( flavonoide), inulina.
Ce rol terapeutic are iarbă neagră in organism si ce efecte are?
Iarba neagra este un real ajutor in vindecarea cistitelor cu piurie, in colibaciloze, uretrite, cistopielite, cistite cornice, cistite in afectiuni prostatice si in toate formele inflamatorii ale cailor urinare.Florile de iarba neagra dezvolta o actiune antiseptic, diuretica si anti-algica asupra cailor urinare.
Avertizări
Nu sunt cunoscute contraindicatii sau toxicitate in dozele recomandate. A nu se depasi doza recomandata.
In Evul Mediu, iarba neagra facea parte din farmacopeea traditionala. Mattioli ( 1554) ai lauda eficienta antiseptica asupra cailor urinare si ai confirma utilitatea in controlul calculilor renali si vezicali. Leclerc raporteaza cazuri de vindecari la pacienti care prezentau urina tulbure si cu miros neplacut, ca urmare a prezentei puroiului, iar la scurt timp dupa incetarea tratamentului cu iarba neagra , urina se limpezea si isi relua aspectul si mirosul normal.