Denumirea științifică: Olea europaea L.
Clasificare botanică: Oleaceae
Descriere: Măslinul este un arbore din familia oleacee, originar din Siria și zonele de litoral din Turcia, foarte răspândit și în Grecia continentală și în arhipelagul elen. Este considerat „arborele veșnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordinară, având o uimitoare putere de regenerare, dând mereu rădăcini și lăstari noi.
Genul olea conține în jur de 20 de specii larg răspândite în jurul globului. Sunt pomi mici întâlniți în zonele limitrofe Mării Mediterane, în sudul Africii, în sud-estul Asiei, în estul Australiei. Frunzele măslinilor se mențin verzi pe întreaga durată a anului.
Actiuni:
hipolipidemic, hipoglicemiant: maceratul de muguri de măsline acționează pe două niveluri: metabolic și vascular. La nivel metabolic, favorizează o bună asimilare a lipidelor. Scade nivelul colesterolului rău și al trigliceridelor. De asemenea, permite o reechilibrare a fosfolipidelor, si are o discreta actiune diuretica. Acest efect asupra lipidelor îl face util în insuficiența creierului. Într-adevăr, substanțele grase sunt esențiale pentru funcționarea creierului, deoarece teaca de mielină, neuronii din jur, sunt compuse din lipide. Măslinul stimulează astfel repararea țesutului cicatricial în timpul leziunilor cerebrale. Este folosit pentru a îmbunătăți memoria, în special la vârstnici, și activitatea creierului. În fine, este util în cazul nevrozelor fobice sau obsesive.
diluant de sange, antisclerotic, vasculoprotector: complet complementar actiunii sale asupra metabolismului lipidelor si glucidelor, maslinul actioneaza la nivel vascular. Are activitate antiateromatoasă și protejează țesutul sanguin, ajută la lupta împotriva sclerozei pereților vasculari și tonifică ușor mușchiul inimii. Scade hipervâscozitatea sângelui. Pe scurt, este un vasoprotector general. În general, promovează o bună circulație a sângelui. În fine, această acțiune o găsim la nivel cerebral, unde favorizează circulația, de unde și beneficiile în vasculopatia cerebrală și tulburările de memorie.
hipotensiv: Maceratul lăstarilor tineri de măslin este hipotensiv, deoarece are proprietăți vasodilatatoare, care dilată arterele și le face mai elastice. Astfel, datorită vasodilatației periferice a fibrelor musculare netede ale vaselor, tensiunea este redusă, și de aceea este foarte utilă în cazul hipertensiunii arteriale.
Părțile utilizate: lăstari tineri
Substanțe active: Maslinul contine săruri minerale (potasiu, calciu, fier,fosfor, cupru, mangan, magneziu), vitamine ( A, B1, B2, C, E), acizi grasi nesaturati sau monosaturati si fibre
Indicatii terapeutice: Benefic in sistemul metabolic, nervos, sanguin si limfatic, cardiac si digestiv.
Avertizari: A se consuma cu precautie in caz de tratament cu anticoagulante.
Istorie: Primele evidențe ale domesticirii măslinilor, vin din perioada Calcolitică, din interiorul sitului arheologic Teleilat el Ghassul de pe teritoriul Iordaniei de azi. Fermierii din antichitate credeau ca arborele de măslin, nu ar putea crește la o distanță considerabilă de mare, Theophrastus considerând ca 55,6 km ar fi limita. Cercetările moderne nu confirmă de fiecare dată acest fapt, și totodată măslinii având o preferință pentru zonele de coastă, aceștia au fost cultivați și mai în interiorul continentelor cu climat potrivit, în particular în zona Mediteraneeană (Iberia, nord-vestul Africii) , unde iernile sunt blânde.
Măslinele sunt cultivate în multe regiuni ale zonei Mediteraneene, ca de exemplu în Africa de Sud, Chile, Peru, Australia, Oregon, California și în zone cu climat temperat ca de exemplu, în Noua Zeelandă. De asemenea, arborii de măslin mai sunt cultivați în Provincia Cordoba, Argentina, care are un climat cu veri ploioase și ierni aride.
Utilizari sinergice cu alte macerate:
Colesterol – Măslinul poate fi folosit cu macerate de muguri de rozmarin sau ienupăr, ambele stimulente hepatice, pentru a favoriza metabolismul lipidic.
Hipotensiv – Măslinul este hipotensiv, poate fi asociat cu maceratul de muguri de păducel, un mare reglator cardiac, și cu maceratul de muguri de tei pentru acțiunea sa sedativă.
Probleme de memorie – Maceratul de muguri de măsline este adesea combinat cu maceratul de muguri de stejar sau sequoia, tonice intelectuale, precum și de arin negru pentru a îmbunătăți circulația cerebrală.
Bibliografie:
Piterà di Clima, F., & Nicoletti, M. (2018). Précis de gemmothérapie – Fondements scientifiques de la Méristémothérapie. Éditions Amyris.
Boistard, S. (2016). Gemmothérapie – Les bourgeons au service de la santé – Guide pratique et familial. Éditions de Terran.
Pineau, L. (2019). Le grand livre de la gemmothérapie. Leduc.s Éditions.